Ľudová strava Myjavska
Strava patrí k jednej zo základných potrieb človeka, ktoré formujú celkový spôsob života. Je sprostredkovaná a určená kultúrou, preto nielen v minulosti, ale aj v súčasnosti podstatne určovala i životnú úroveň človeka. Strava a jej charakter úzko súviseli s možnosťami, ktoré poskytovali miestne podmienky a poľnohospodárska výroba. V dôsledku toho mala strava konkrétny lokálny charakter.
Strava v oblasti celej Myjavskej pahorkatiny bola podmienená predovšetkým poľnohospodárstvom a surovinový materiál poskytovali najmä dopestované plodiny a domáce zvieratá. Z toho vyplývali i špecifiká a zvláštnosti ľudovej stravy na Myjavsku.
A práve tradičná ľudová strava bola nosnou témou podujatia s názvom Ľudová strava na Myjavsku, ktoré zorganizovalo Centrum tradičnej kultúry v Myjave dňa 2. októbra 2008 v Gazdovskom dvore v Turej Lúke. Jeho cieľom bolo priblížiť kultúru stravovania, spôsoby a zvláštnosti stolovania, ľudovú etiketu, spôsoby prípravy stravy, ako aj typické jedlá, ktoré tvorili základ jedálnička ľudí žijúcich v Myjave a jej okolí.
Nosnou súčasťou podujatia bola i názorná ukážka tradičnej prípravy a miesenia chleba, ktoré zručne predviedla gazdiná Gazdovského dvora Anička Michalcová. A nie nadarmo sa vraví: „S jedlom rastie chuť“. Aj naši návštevníci zo Združenej strednej školy obchodu a služieb z Piešťan si po tradičnom občerstvení, ktorým bol omastený chlieb s cibuľou, mali chuť dobre sa zabaviť pri ľudových tancoch a piesňach z Myjavy.
Gazdovský dvor, Turá Lúka
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Vytlač stránku 31.8.2009
Vihadzovaní z Turej Lúky (1. polovica 50. rokov 20. stor.) foto: J. Hajduch
Registrujte sa pre bezplatný odber noviniek z diania v centre.
Po | Ut | St | Št | Pi | So | Ne |
---|---|---|---|---|---|---|
![]() ![]() |
||||||
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |