Hoci je náš kraj známy vďaka svojej ovocinárskej tradícii, naše deti len málo vedia o tradičných spôsoboch uskladnenia a spracovania ovocia. To chodili predávať na jarmoky, uskladňovali v komore, na povale, v stodole v sene a v slame, varili z neho lekvár, sušili, či destilovali. Najmenej vývojom poznačená je destilácia, ktorú poznajú aj tí najmenší. Na druhej strane varenie lekváru oproti minulosti stratilo predovšetkým svoju spoločenskú funkciu. Preto sa Centrum tradičnej kultúry v Myjave rozhodlo priblížiť žiakom škôl myjavského okresu tradičný spôsob varenia slivkového lekváru v rámci výchovno-vzdelávacieho podujatia.
Gazdovský dvor v Turej Lúke
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
Centrum tradičnej kultúry v Myjave
VSL plagat 2011.pdf (PDF, 1.78 MB)
Vytlač stránku 05.9.2011