Varenie slivkového lekváru
Hoci je náš kraj známi vďaka svojej ovocinárskej tradícii, naše deti len málo vedia o tradičných spôsoboch uskladnenia a spracovania ovocia. To chodili predávať na jarmoky, uskladňovali v komore, na povale, v stodole v sene a v slame, varili z neho lekvár, sušili, či destilovali. Najmenej vývojom poznačená je destilácia, ktorú poznajú aj tí najmenší. Na druhej strane varenie lekváru oproti minulosti stratilo predovšetkým svoju spoločenskú funkciu. Preto sa Centrum tradičnej kultúry v Myjave rozhodlo v Gazdovskom dvore v dňoch od 16.9. do 20.9.2013 priblížiť žiakom tradičný spôsob varenia slivkového lekváru v rámci výchovno-vzdelávacieho podujatia.
Gazdovský dvor, Turá Lúka
Centrum tradičnej kultúry v Myjave OvZP TSK, Gazdovský dvor
Centrum tradičnej kultúry v Myjave OvZP TSK
VSL plagat 2013.pdf (PDF, 3.25 MB)
Vytlač stránku 04.9.2013